Govora văzută de un englez în anul 1937

În anul 1937, scriitorul britanic Sacheverell Sitwell a fost invitat de familia de vechi boieri Callimachi să ne viziteze ţara. Itinerariul său va include și un popas în Băile Govora. După un an scriitorul a publicat la Londra volumul ”Roumanian Journey” un document complex şi emoţionant despre România interbelică, aşa cum apare ea unui călător străin: aflată la cea mai mare întindere teritorială şi la cea mai diversă înfăţişare culturală şi etnografică, un regat prosper şi tolerant, deopotrivă modern şi tradiţional, interesul documentar al acestei cărţi aproape că este pus în umbră de emoţia sfâşietoare de a descoperi, prin ochii unui călător străin, un paradis pierdut pentru totdeauna. Iată ce scria Sacheverell Sitwell despre Govora și împrejurimile sale din anul 1937. 

”După vizita la Mănăstirea Dintr-un Lemn am ajuns pe înserat la Băile Govora unde se află niște prăvălioare făcute de lemn și nuiele împletite ca într-un bazar turcesc și un hotel surprinzător de bun (nn. Hotel Palace). Pe stradă, care era destul de lungă, lumea cumpăra știuleți de porumb de la vânzătorii ambulanți; pe grătare se frigeau diverse cărnuri; se bea și țuică, o experiență nouă pentru noi, deoarece acest rachiu din prune este băutura tradițională la români și este servit în sticluțe cu gâtul lung. După câteva zile devine un preludiu indispensabil la fiecare masă.

Centrul stațiunii și Hotel Ștefănescu în anii ’30
Centrul stațiunii și Hotel Ștefănescu în anii ’30

Dimineața, undeva aproape în plin soare o fanfară repetă ”Prințesa dolarilor” (nn. Leo Fall- Die Dollarprinzessin). Era de bună seamă nostalgic să auzi așa ceva, nu pentru că te aflai la Govora, care e aproape la fel de departe la est de Viena precum fanfarele englezești, la vest. … Govora ca și Londra se află în aceiași arie de asociere cu Viena. De aceea, ascultată pe acest povârniș de munte din Carpați muzica lui Leo Fall pare să reînvie scena eduardiană pe care ți-o amintești în copilărie. 

baile-govora-pavilionul-muzicii-1938
Parcul central – imagine din anul 1938

Sosise vremea să părăsim Govora, iar pentru această dimineață ni se pregătise o surpriză cu mult mai grandioasă decât mănăstirile din ajun. Drumul a străbătut mai întâi un ținut plin de încântare presărat cu gospodării țărănești, fiecare o entitate completă în sine. Aceste case demonstrează o artă a lucrăturii în lemn cu totul excepțională și arată mândria cu care țăranul își privea avutul. Pe timp de iarnă totul este acoperit de zăpadă iar mărturie stau săniile pe care aproape fiecare gospodărie le are puse la păstrare în spatele carului. … Drumul a șerpuit apoi, cu multe ocolișuri, printre dealuri iar în sfârșit, deschizându-se într-o perspectivă mai largă, a dezvăluit privirilor zidurile albe și turlele roșii ale Mănăstirii Hurezi.”

Sursa text: Sacheverell Sitwell, ”Călătorie în România”, Humanitas, 2011

Foto: http://www.delcampe.net 

Despre autor:

SACHEVERELL SITWELL (1897-1988) face parte din celebra „Triadă Sitwell”, sau, cum a fost numită în cercurile intelectuale londoneze excentrica asociere culturală a fraţilor Sitwell, „Cuibul de tigri”. Poet cu numeroase volume de versuri, critic de artă validat de lucrări despre baroc, eseist şi memorialist inspirat de rafinate experienţe artistice, Sacheverell Sitwell nu şi-a dezminţit nicicum condiţia de aristocrat: a luptat în Primul Război Mondial, a locuit într-o fabuloasă reşedinţă de ţară şi a călătorit prin toată Europa cu nonşalanţa unui englez veritabil. (foto: http://www.humanitas.ro

Lasă un comentariu

Un site web WordPress.com.

SUS ↑