Înființarea Societății de hidrologie și fizioterapie – Govora, august 1911

La Govora s-au pus bazele acestei societăți menite să ajute prosperarea tuturor stațiunilor noastre balneare și climaterice

O natură darnică până la prodigiozitate a revărsat pe pământul țării noastre o adevărată risipă de ape dotate cu însușiri terapeutice și de pozițiuni pitorești, cu un aer reconfortant. Nu este, poate, maladie pentru tratarea căreia să nu se găsescă la noi agenții naturali corespunzători, fie deasupra solului fie dedesubtul lui. Dacă n-am considera decât agenții descoperiți până astăzi și încă am avea tot cuvântul să ne înclinăm în fața acestei dărnicii a naturii. Dar câte alte zăcăminte terapeutice nu ar ieși la suprafață dacă ne-am da osteneala să restrângem puțin snobismul și fanfaronada cari ne fac sceptici la tot ce este românesc și ne mână peste graniță! Căci este de netăgăduit că acest scepticism disprețuitor, pe nimic altceva decât pe fanfaronadă întemeiat, face ca toate aceste surse de sănătate din țara noastră să fie ocolite preferându-li-se stațiuni așa zis climaterice sau balneare din străinătate, cărora o reclamă tăpăioasă le-a creat creat o reputație mondială. Dacă n-ar fi să cităm faimosul Franzensbad cu ”incomparabilul” lui mâl sadea și cu ”neîntrecuta” lui apă insipidă trecută prin sare și încă am ilustra îndeajuns ciudățenia care face ca stațiunile noastre balneare – aproape toate – să fie nesocotite, cu toată dovedita și neasemuita lor valoare terapeutică – în timp ce banul nostru contribuie la îmbogățirea celor de peste graniță.

Dar să fim drepți. Vina este, în mare parte, tot a noastră.

Comorile balneare și climaterice cu care ne-a fericit natura sau au rămas în stare de primitivitate sau au fost mutilate printr-o exploatare anapoda. Și așa se explică faptul că pe când aiurea aplicațiunea perseverentă a științelor speciale și o exploatare rațională au valorificat stațiuni balneare sau climaterice neînsemnate, iar la noi stațiuni dotate întradevăr cu reale însușiri balneoterapeutice zac într-un marasm revoltător.

Pentru curmarea acestei triste stări de lucruri și pentru valorificarea minunilor balneare și climaterice din țara noastră, o inițiativă demnă de toată lauda s-a înfăptuit alaltăieri la Govora.

Pentru o cât mai rodnică activitate în domeniul medical, în stațiune funcționa un cerc medical care aduna toți medicii practicanți și în cadrul acestor ședințe se discutau problemele diverse legate de organizarea activității medicale. Din inițiativa acestui cerc medical s-a constituit la 8 august 1911, Societatea Română de Hidrologie Medicală și Fizioterapie sub președinția dr. Nicolae Popescu-Zorileanu. Una dintre cele mai arzătoare probleme discutate în cadrul ședințelor cercului medical era cea a deontologiei profesionale a medicilor din stațiune. S-au stabilit condițiile în care evoluau relațiile între medici, pe de o parte și între medici și turițti pe de altă parte. Duminica medicii nu puteau da consultații, era stabilită regula ca în ziua în care bolnavii ajungeau în stațiune să nu primească băi și niciun bolnav nu avea voie să facă băi fără a fi consultat inițial de către un medic. 

Întemeiat pe un vechiu deziderat al generalului doctor Zorileanu, doctorul Botescu – acest inepuizabil om de energie și inovator – a pus bazele unei Societăți de hidrologie și de fizioterapie cu concursul cercurilor balneare și climaterice alcătuite de acesta în cele două superbe localități (nn. Govora și Călimănești).

SONY DSC
General doctor Nicolae Popescu- Zorileanu (1848-1921), bust amplasat în anul 1930 în parcul balnear Govora (foto: Roxana Mazilu)
2
Doctor Haralambie Botescu (1874-1917), bust în piața Matache din București – acesta este o copie a bustului amplasat în anul 1920 în parcul balnear Govora și care nu mai există în prezent. (foto: Roxana Mazilu)

Societatea de hidrologie și fizioterapie își propune să ajute prosperarea tuturor stațiunilor noastre balneare  și climaterice prin fixarea condițiilor și însușirilor agenților lor curativi, cu alte cuvinte: prin aplicarea rațională a științelor biologice, stratografice, tehnice, fizice, meteorologice și climatologice, în măsură să stabilească odată pentru totdeauna valoarea lor terapeutică. Nu mai încape vorbă că cu chipul acesta toată lumea va fi complect edificată asupra proprietăților curative a tuturor stațiunilor noastre balneare și climaterice și odată cu aceasta, stațiunile acestea se vor ridica enorm.

La ședința de constituire a Societății de hidrologie au luat parte dnii dr. Botescu – administratorul-delegat al Societăței Govora-Călimănești, profesor doctor Demetriade, profesor doctor Politzer, profesor Murgoci, doctorii Zorileanu, Anghelovici, Țăranu, Demetrian și Popovici din Govora, doctorii Moscu, Coca, Fumușanu și Oancea din Călimănești; d-rii Carnabel, Trăilescu, Vernescu, Vlădoianu, Grozovici, Smărăndescu, col. r. Andreescu, Christofor, Sofronie și Lupescu, d-nii ingineri Ghermani și Ionescu, etc. într-un cuvânt oameni de știință: medici, chimiști, bacteriologi, ingineri, geologi, etc. Societatea Govora-Călimănești a pus la dispoziția lor, pentru transport un autobus și le-a dat o masă copioasă la Govora unde toți fondatorii societății de hidrologie au vizitat sondele, băile și celelalte instalații, admirând reformele făcute de societate într-un atât de scurt timp.

pavilion vechi imagoromaniae
Intrarea în primul stabiliment balnear de la Govora care a funcționat între 1888-1911 (foto: http://imagoromaniae.ro/)

Cu prilejul constituirii societății de hidrologie s-au expediat și următoarele telegrame:

M.S. Regelui, Sinaia

Societatea Română de hidrologie medicală și fizioterapie, constituită astăzi 8 August 1911 în stațiunea Govora, din inițiativa cercului ei medico-balnear, împreună cu medicii stațiunei Călimănești și medicii aflați în ambele stațiuni și sub auspiciile societății Govora-Călimănești în momentul de a pune bazele activității sale științifice pe tărâmul terapiei balneare menită să ridice și să desvolte stațiunile noastre, își îndeplinește o datorie scumpă de a aduce omagiile ei de profund respect și recunoștiință inspiratorului și ocrotitorului oricărui progres realizat în această țară. – Președinte, general dr. Zorileanu

RĂSPUNS:  Dr-ului. Zorileanu, Govora.  M.S. Regele m-a însărcinat să vă mulțumesc pentru omagiile de profund respect și recunoștiință pe care le-ați adresat cu ocazia punerii bazei nouei activități a societății.  Adjudant de serviciu (s) maior Costescu

D-lui Ministru al Industriei și Comerțului, București

Societatea română de hidrologie medicală și fizioterapie, constituită azi, 8 August în Govora din din inițiativa cercului ei medico-balnear, împreună cu medicii stațiunei Călimănești și medicii aflători în ambele stațiuni sub auspiciile societății Govora Călimănești, aduce omagiile sale respectuoase d-lui Ministru al Industriei și Comerțului, în care vede pe sprijinitorul unei asemenea inițiative, menită să ridice stațiunile balneare din țară.

RĂSPUNS: D-lui Dr Zorileanu, prezidentul societății de hidrologie, Govora. Vă mulțumesc pentru omagiile ce ați binevoit a-mi aduce și vă doresc muncă spornică și deplin success pentru ajungerea scopului ce urmăriți. Ministerul industriei și comerțului (s) Dimitrie S. Nenițescu

D-lui Vintilă Brătianu, str. Sălciilor, București

Societatea română de hidrologie medicală și fizioterapie constituită astăzi, 8 August 1911, în stațiunea Govora din inițiativa cercului ei medico-balnear împreună cu medicii stațiunei Călimănești și cei aflați în ambele stațiuni sub auspiciile societăței Govora-Călimănești în momentul de constituire își îndreaptă gândul la vremea când scumpul Dvs părinte, marele Ion Brătianu, a dat primul impuls la viață stațiunei Govora și se simte fericită de a putea salute în Dv, distinsul său fiu, pe principalul inițiator al unei întreprinderi naționale, menită să dezvolte stațiunile balneare din țară. 

RĂSPUNS: Generalului dr. Zorileanu, Govora. Din suflet mulțumesc pentru aducerea aminte și urez nouei societăți izbândă. (s) Vintilă Brătianu

De asemenea dl. Dissescu a trimis o telegramă entuziastă.

**

A doua zi după constituire, d-nii dr. Botescu, prof Murgoci, dr. Trăilescu și inginer Ghermani au vizitat cu deamănuntul stațiunile din județul Vâlcea, interesându-se de condițiile lor de funcționare și de agenții curativi.

**

Societatea de hidrologie și fizioterapie va mai ține două ședințe la Govora și la Călimănești în cursul verii. Completată apoi cu adeziunile tuturor medicilor, inginerilor, farmaciștilor, etc. din stațiunile balneare și climaterice din țară, ea își va relua activitatea în București la toamnă. Instituția aceasta, de la care se așteaptă mult bine pentru ridicarea localităților noastre de cură este sortită să însemne o data importantă în mișcarea inițiativei românești.

În primii trei ani de funcționare ai societății, medicul oficial al stațiunii a fost dr. Demetrian, în anul 1914 fiind numit dr. V. Teodoru iar directori ai Institutului de Fizioterapie au fost doctorii Severeanu și Ștefănescu Zănoagă. Șeful laboratorului de analize medicale era însuți seful Laboratorului Clinicii Dermatosifiligrafice din București. Salariul unui medic oficial al stațiunii era în 1914, de 400 lei pe lună, cazare gratuită într-o camera de hotel, tratamente gratuite de fizioterapie pentru acesta și la jumătate de preț pentru familie.

***

SURSE:

  • Text principal: ”Înființarea Societății de hidrologie și fizioterapie, Govora”, Voința națională, 18 august 1911, sursa: http://www.digibuc.ro;  
  • Citate (italice): Ionela Nițu Dinescu “Istoria Stațiunii Băile Govora 1879 – 1989”, editura Conphys, Râmnicu Vâlcea, 2017, p. 123. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: