Govora: Ciudățeniile vilegiaturiștilor – iulie 1911

Am descoperit în Govora lucruri senzaționale. Știam că băile sunt bune pentru limfatism, artritism, gută, sifilitici etc. nu știam însă că Govora mai are ceva miraculous, o sursă nesfârșită de inspirațiuni, cum până azi nu s-a dovedit aiurea. M-aș considera cel mai vinovat om dacă n-aș da la lumină ceea ce în fiecare zi, în fiecare ceas, în fiecare clipă se petrece la Govora. Este destul să calci în Govora, să vezi, sau mai bine să nu vezi, fiindcă atunci ai mai mult curaj să faci critică, ca să devii universal: inginer, doctor, chimist, masseur, băiaș, ce vrei și să nu credeți că fac vreo glumă sau exagerez. Deloc și iată cum.

Deunăzi sosește un oarecare burtă-verde, profan în toate afară de contrabande, ignorant ca un șoșon spart, cu autoritatea unui specialist și cu curajul unui precupeț din gura Oborului, specimenul începe a ocărî: ”Auzi domnule băi, păi băi sunt astea, păi eu d-le fac comerț și pe mine nu mă păcălește.”

Despre ce e vorba? Societatea (nn. Govora-Călimănești) a făcut noi cabine dotate cu o instalație pe cât de complectă pe atât de modernă. Băi de fontă smălțuite în alb, așezate pe mici picioare spre a fi isolate de pământ (pardoseală) și spre a se putea curăți, adânci, destul de lungi și cu un system special de a se ține apa la același nivel, în sfârșit, tot ce știința și industria engleză a creat mai practic, mai igienic și mai confortabil.

Mușteriul nostru nu intră în astfel de bae fiindcă n-are – cum se zice, ăla n-are … frate, care trebuie să aibă toate băile … este și la Movila miresei (nn. *localitate lângă Brăila cu nămol sărat), hei drăcovenie mi-am adus aminte … n-are volum și fără asta degeaba … zvârli banii pe gârlă. Pe urmă este ”igrasie” nu vedeți dumneavoastră, deși zidurile sunt din cărămizi, uscate perfect pentru că pe ele s-au aplicat plăci de faianță, instalațiuni etc. Altceva … cine a mai văzut cabină de bae luminoasă, cu ferestre? Apăi se poate? Cabina trebuie să fie închisă de tot, fără lumină fiindcă așa se cere la iod … ”dacă intră lumina .. se strică apa”.

Ei bine, ce poți răspunde unor asemenea aberații? Și cum să te încumeți a sta de vorbă cu asemenea mintoși a căror putere de persuasiune stă în injurii, argumentul cel mai convingător al ignorantului?

***
Alt caz. Un pretins funcționar superior, tare de cap sau mai bine zis un fudul, și ca toți proștii, încăpățânat reclamă și critică în toate părțile, de ce? – că i s-a desinfectat camera ce trebuie să ocupe la hotel. Și, ca să se răzbune contra administrației care a inventat asemenea năzbâtii … doftoricești, eminentul funcționar superior, fără niciun scrupul ,inventează întocmai ca mahalagioaicele tot felul de infamii.

Când este vorba de apa de iod, aici părerile profanilor merg până la ridicul. Unul spunea: ”nu mai e domne iodul pe care îl știam eu; ăla era gros, roșu și cum intri în baie te înțeapă ca cu acele”. Altul îi răspunde: ”da! și nu mai are grăsime; apoi iodul fără grăsimea aia pe deasupra e apă chioară!” – ”Da! Nu e iod deloc, dom`le” susținea un fost militar, care știe tot. ”De unde pot ei să scoată atâta apă și de unde că doar n-o fi puț fără fund, înșelătorie curată. Nu există nimic bun, nimic curat, nimic cinstit. Hotelele rele, băile rele, mâncarea e rea, doctorii răi, tot e rău.”

Parcă este blestemat: toți neisprăviții cari aiurea și chiar la ei trăesc mult mai rău, critică și strigă cu disperare că cu ce cheltuesc aici se duceau mai bine în străinătate, deși unii nici … la panorama n-au văzut străinătatea iar dacă unii au văzut din fanfaronadă, n-au îndrăznit acolo să sufle o vorbă, fiindcă străinii nu tolerează discuția și nu primesc lecții.

De câte ori am avut prilejul să văd în străinătate moftangii d-ai noștri înghițind în sec! … Aceștia sunt apreciatorii, aceștia sunt criticii indignați, aceștia sunt oamenii cari fac reputația noastră și a stațiunilor balneare, acesta este răspunsul atâtor sacrificii, atâtor energii ce se desfășoară numai pentru ca publicul să profite, lumea – toată lumea, și cea săracă să-și găsească vindecarea. Pentru că nu mai este ca în trecut, când toți galanții și toate cochetele se îmbăiau gratuit, băile sunt execrabile, mâncarea detestabilă și așa mai încolo.

Se vor găsi, cred, oameni de inimă, inteligenți, buni români, ca să înțeleagă ignominia acestor moftangii, să-i așeze pe ei și părerile lor acolo unde merită, și – dându-și mâna – să lupte din răsputeri pentru înălțarea lăudabilei initiative ce societatea a luat, de a occidentaliza această stațiune cu prețul tuturor sacrificiilor.

Făgăduiesc că dacă fanfaronii noștri vor continua să debiteze calomniile și persiflările lor de prost gust, toate răutățile acestea vor fi ilustrate cu numele celor ce le debitează pentru a se ști cine sunt dușmanii întreprinderilor românești și cum trebuie să ne apărăm de ei.

Neaoș.

#

Sursa text: ”Voința națională”, 9 iulie 1911, http://www.digibuc.ro   

Foto deschidere: Primul stabiliment de băi din Govora / sursa: Costel Crăciun – Anticariat central Râmnicu Vâlcea / https://www.facebook.com/anticariatcentral

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: