Ridicarea bustului premierului Ion C. Brătianu la Govora în anul 1901

Potrivit mărturiei medicului Nicolae Zorileanu din cartea sa ”Govora. Băi de iod și de pucioasă, sărate și ferobromurate” (1904), în prima vizită pe care a făcut-o la Govora în anul 1886 cu ocazia sosirii la Rm. Vâlcea cu ambulanța militară rurală, în 15 iulie îl vizitează pe premierul Ion C. Brătianu care se afla la mănăstirea Govora. Cu această ocazie au făcut și o vizită în zona izvoarelor din viitoarea stațiune Govora.     

Ion C. Brătianu a fost unul dintre primii beneficiari ai efectelor terapeutice ale apelor de la Govora, având clarviziunea de a înțelege multiplele beneficii pe care acestea le-ar fi putut aduce țării și românilor în principal. De confortul său și instalarea într-o camera la mănăstrirea Govora se îngrijea prefectul liberal al județului Vâlcea, Dimitrie Simulescu.

În anul 1887 Govora a fost declarată stațiune balneară iar Adunarea Deputaților a dezbătut proiectul Legii pentru alocarea unui credit de 1 milion de lei pentru stațiunile Călimănești, Căciulata, Bivolari, Govora și Lacul Sărat. Proiectul s-a lovit de opoziția conservatorilor care contestau intervenția statului și militau pentru încurajarea inițiativelor particulare, reproșându-i primului ministru că ar avea interese proprii în sprijinirea stațiunii Govora. Argumentele lui Ion. C. Brătianu în favoarea acestei legi s-au referit în primul rând la aplicarea unui model care se dovedise de succes în stațiunile din Europa de Vest, în Franța și Germania, unde izvoarele au fost captate și amenajate pe bani publici; a susținut că înființarea de stabilimente publice venea și în sprijinul păturilor sărace și bolnave, și nu în ultimul rând, că era necesar să fie creată o alternativă la turismul în străinătate păstrând sume de bani importante în țară pentru dezvoltarea economiei. 

Pentru că nu-i plăceau călătoriile în străinătate, primul ministrul a făcut de mai multe ori cură cu apele de la Govora în anii 1886, 1887 și 1889, după cum povestește în amintirile sale fiica sa cea mare, Sabina Cantacuzino.

Ion C. Brătianu a decedat în anul 1891. După moartea sa, colonelul Zorileanu și alte personalități legate de stațiune au inițiat un demers pentru realizarea și instalarea la Govora a unui bust al fostului prim ministru.

Monumentul lui I.C. Bratianu - exp. 1912
Monumentul I.C. Brătianu din Govora – imagine din anul 1912 / foto: http://www.delcampe.net

În anul 1896 a avut loc în Hotelul statului nr. 1 un bal cu scopul strângerii de fonduri pentru bustul fostului premier Ion C. Brătianu – fondator al stațiunii – eveniment descris de ziarul liberal ”Voința Națională” din 20 august 1896:

”Duminica trecută a avut loc la Govora, în salonul cel mare al hotelului Statului, pavilionul I, balul dat din inițiativa d-lui medic de divisie dr. Zorileanu, cu concursul unui comitet de doamne, în scopul de a așeza bustul lui I. C. Brătianu.

Toate persoanele din Govora s-au grăbit ca prin micul lor obol să facă primul pas spre scopul urmărit de d. dr. Zorileanu și toți românii aflați în acestă stațiune balneară. Deși biletele pentru această petrecere nu s-au distribuit decât în ajun serata a avut o reușită care a întrecut toate așteptările. A asistat foarte multă lume și s-a petrecut admirabil până după ora 12 din noapte. Comitetul de doamne era compus din D-na Eufrosina dr. Zorileanu cu domnișoarele, D-na Constanța C. Iliescu, D-na inginer Poenaru, D-na Aneta colonel Bereșteanu cu domnișoarele, D-na inginer Kihaia, D-na Sevastia C. Berlescu.  

Cu toată reușita seratei, suma adunată este aproape nimic față de suma ce ar trebui.  De aceea d. dr. Zorileanu a avut fericita idee de a se adresa d-lor Eugeniu Carada și D. Simulescu, rugându-i a primi să facă parte dintr-un comitet cu însărcinarea de a aduna, prin liste de subscripțiuni sau serbări, fondurile necesare pentru îndeplinirea dorinței tuturor românilor de a se vedea în băile Govora bustul aceluia care a făcut din aceste locuri, odinioară sălbatice, o stațiune balneară așa de însemnată. Din acest comitet mai fac parte d. Al. Crăsnaru, prefectul județului Vâlcea, N. I. Constantinescu, deputat și primar al orașului Buzău, dr. Zorileanu și C. C. Berlescu.

Desigur că apelul acestui comitet va fi ascultat și că la anul, în fața stabilimentului de băi de la Govora, vom putea privi bustul lui Ion C. Brătianu. Spre a termina cu acestea, mă simt dator a comunica că d. comandant al regimentului de infanterie din Buzău, căruia aparține muzica care zilnic delectează publicul de aci, s-a grăbit a răspunde afirmativ la telegrama ce i s-a adresat și prin care era rugat să permită ca musica să dea gratuit concursul ei la această serată.”    

Un an mai târziu, dr. Zorileanu transmitea ziarului ”Voinţa naţională” spre publicare în ediția din 20 august 1897 una dintre listele cu donații ”lista de subsripțiune no. 71, pentru ridicarea bustului lui I. C. Brătianu la Govora” și următoarele precizări:

”Băile Govora, ca mai toate instituțiunile statului nostru, a fost întemeiată cu sprijinul mult regretatului patriot Ion C. Brătianu și ca un stabiliment caritabil a adus și va aduce mari foloase omenirei suferinde. Pentru aceste motive, și ca omagiu de recunoștință ce se cuvine a se aduce memoriei sale, subsemnații, proprietari de imobile în această stațiune ne-am constituit în comitet spre a aduna fondul necesar pentru ridicarea bustului marelui român.

Înmânându-vă acestă listă de subscripțiune avem onoarea de a vă ruga să binevoiți a ne da prețiosul d-voastră concurs pentru realisarea acestui scop. Banii adunați se vor depune la Banca Națională, pe numele d-lui doctor Zorileanu, iar recepisa și lista de subscripțiune se vor trimite d-sale pentru a fi publicată prin jurnale.

Comitetul: doctor N. Zorileanu, colonel C. Bereșteanu, A. Crăsnaru, doctor Stăncescu, inginer de mine Georgescu, întreprinzător Nedelcu, Chihaia Sarachetopolu.”    

lista subscriptiune bratianu

Bustul din bronz al lui Ion. C. Brătianu a fost dezvelit duminică, 19 august 1901 fiind amplasat pe aceeaşi terasă cu Pavilionul de Băi, în faţa intrării principale a acestuia.

Ziarul Albina, din 9 septembrie 1901 a relatat felul în care s-a desfășurat inaugurarea bustului. Cu această ocazie s-a oficiat o slujbă religioasă de către Atanasie Mironescu, episcopul de Râmnic și președinte al comitetului de inițiativă, în prezența unui public numeros, mulți dintre participanți venind special de la București pentru a asista la ceremonie. În amintirea marelui român Brătianu au rostit discursuri dr. Zorileanu – medicul diriginte al băilor, Alexandru Crăsnaru – prefectul județului, Valerian Urșianu – profesor universitar și senator de Vâlcea, Gh. Mateesu – învățătorul școlii din comuna Govora în numele sătenilor și Istrate Micescu – viitorul jurist și om politic, pe atunci student la Paris. S-au depus coroane de flori din partea stațiunii balneare Govora, a primăriei din Vâlcea, a județului Vâlcea și a d-lui Gr. Giani.

bratianu-1901-delcampe
Vedere pe care este reprezentată ”Inaugurarea Monumentului Ion C. Brătianu, primul Visitator și Fundator al Băilor Govora” 1901 / foto: http://www.delcampe.net

În finalul articolului se precizează: ”Ion Brătianu a fost creatorul României de astăzi, numele lui trebuie să fie sfânt pentru tot Românul. Felicităm din inimă comitetul de inițiativă din județul Vâlcea, care a știut cu un minut mai curând să ridice micul monument marelui Român.”

statuie-bratianu-parc-1904
Monumentului Ion C. Brătianu – imagine din anul 1904 / foto: http://www.delcampe.net

Fii săi au revenit constant la Băile Govora. Vintilă Brătianu avea aici un magazin de desfacere a produselor Brătianu și un restaurant, iar în apropiere, la Mihăiești, se afla conacul familiei Pleșoianu, moștenit de acesta și unde venea în mod regulat.

Consiliul de Administraţie al ,,Societăţii Govora-Călimăneşti”, în şedinţa din 2 ianuarie 1931 a hotărât și aşezarea unui bust al lui Vintilă Brătianu (președinte PNL 1927-1930, a fost pe rând ministru de război și al armamentului 1916-1918, ministru de finanțe 1922-1927 și prim ministru 1927-1928) în parcul băilor în semn de recunoştinţă pentru activitatea acestuia.

Cu această ocazie soclul şi bustul lui Ion C. Brătianu au fost mutate în holul central al Pavilionului de Băi. Această situaţie a durat până în anul 1950, când busturile din bronz au fost demontate, depozitate temporar în podul Pavilionului de Băi, de unde au dispărut.

Pavilion balnear-2-sanuuitam
Bustul lui Ion. C. Brătianu amplasat în holul principal al pavilionului balnear / foto:  volumul ”Institutul de Fizioterapie din Govora si Călimănești” anii ’30  http://sanuuitam.blogspot.ro

#

În anul 2005, prin grija autorităţilor locale şi judeţene, în fața pavilionului balnear a fost reamplasat un nou bust al lui Ion C. Brătianu.

SONY DSC
Bustul lui Ion C. Brătianu ridicat în anul 2005 / Foto: Roxana Mazilu

#

Surse informații:

  1. Periodice de epocă: Voința Națională – 20 august 1896, Voinţa naţională – 20 august 1897, Albina – 9 septembrie 1901 – disponibile pe http://www.digibuc.ro 
  2. Ionela Nițu Dinescu “Istoria Stațiunii Băile Govora 1879 – 1989”, editura Conphys, Râmnicu Vâlcea, 2017. Rezumatul lucrării 
  3. Dragoş-Ionuţ Ecaterinescu, Radu-Gabriel Geiculescu – Parcul Central din Băile-Govora, judeţul Vâlcea (Scurt istoric) – revista Buridava, nr.9/2011

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: