”Apele minerale de la Govora” este titlul unui important memoriu presentat ministerului domeniilor de către dl. dr. Zorileanu și publicat în Monitorul oficial de Vineri, 6 Noembre curent (1887). Acest memoriu prezentând un interes real din toate punctele de vedere, ne facem o plăcere de a împărtăși cititorilor noștri în extras conținutul lui.
Acestă stațiune balneară este situată într-o pozițiune dintre cele mai încântătoare pe un platou înalt semănat cu o avută vegetațiune, înconjurat de dealuri acoperite de păduri seculare, expus soarelui, o temperatură moderată în timpul verei, ferit de curenți și un aer curat, ozonifiant și vivifiant, formând media între aerul de munte și cel de câmpie, ceea ce dă acestei stațiuni o priveliște măreață iar vieții îi procură cele mai favorabile condițiuni de trai.
Se știe că onorabilul guvern, în urma studiilor făcute și a excelentelor efecte medicale obținute cu apele minerale de la Govora, a luat lăudabila măsură de a construi un stabiliment balnear la aceste ape. Stabilimentul balnear (va fi construit între anii 1887-1888) se va compune din 20 de cabine și din două piscine, mari, luxoase și foarte comod construite. Băile și piscinele sunt prevăzute cu duși, numiți duși temperați, cari printr-un mecanism special încep cu apă caldă, minerală sau dulce și finesc prin apă rece.
Apele minerale de la Govora sunt de două categorii: ape clorosodice iodurate și ape clorosodice sulfuroase. Aceste ape, grație terenului din care provin, sunt în perfectă separațiune unele de altele.
Analiza chimică a apelor clorosodice iodurate ne dovedește că ele conțin grame 77,542 miligrame materii fixe la una mie grame apă, fie 775 grame, 420 miligrame la 10,000 părți apă. În aceste numere iodul de magnesiu intră cu 0 gr. 122 m. gr., sau 1 gr. 220 m. gr. la 10,000 părți apă. Prin urmare, apele iodurate de la Govora sunt de șase ori mai concentrate decât Hall (Austria) și cu 0 gr. 636 m. gr. iodur de magnesiu mai mult decât aceste din urmă ape. Hall conține numai 130 gr. 415 m. gr., cu 0, gr. 584 miligrame iodur de magnesiu.
Apele sulfuroase de la Govora comparate cu cele mai renumite ape sulfuroase din Europa s-a dovedit că ele sunt dintre cele mai concentrate căci sorginta no. 5 d. e. conține 0, gr. 450 miligrame acid sulfuric (obs. corect ”sulfhidric”), la 1000 grame apă, cantitate care se găsește în foarte puține ape sulfuroase din străinătate.
Privite din punctul de vedere al proprietăților lor fisiologice, apele minerale de la Govora, în virtutea compușilor lor metalici, fac parte dintre medicamentele modificatoare ale nutrițiunei. Adică diminuează combustiunea și fenomenele chimice ale desasimilațiunei și excitează emotoza prin ferul și clorurile sale; moderează aceleași fenomene prin iodul de magnesiu și sunt și puternice sudorifice și antiparasitare prin acidul sulfhidric. Iată pentru ce aceste ape au adus un folos excepțional bolnavilor suferind de boale cronice, boale în cari fenomenele chimice ale desasimilațiunei covârșesc pe cele ale asimilațiunei, cu alte cuvinte când procentul perderilor este mai mare decât acela al câștigului sau a înmagazinării organice.
Privite din punctul de vedere al efectelor medicale, apele minerale clorosodice iodurate feruginoase de la Govora au dovedit o eficacitate remarcabilă contra următoarelor boale:
Reumatismul – 184 cazuri: 80 vindecați, 82 ameliorați. Cităm câteva cazuri mai importante de reumatism: Ion Grigorie, marinar din comuna Galați, suferă aproape 10 ani de reumatism articular cu pareza musculară, dintre cari 42 luni a stat numai în spital și a vizitat trei stabilimente balneare, fără niciun folos. După 37 băi cloro-sodice-iodurate-feruginoase petrolifere de la Govora bolnavul se găsește actualmente în perfectă sănătate; Nicolae Mișcotă, bătrân de 82 ani, din județul Vâlcea, comuna Monastireni, suferă de trei ani de un reumatism deformant poliarticular cronic cu pasera, atiofia și retrațiunea musculară. După 36 băi cloro-sodice-indurate este cu desăvârșire vindecat.
Pelagra – 127 cazuri, dintre care 57 vindecați (45,5%), 37 ameliorați (28,9%) și 33 au rămas nevindecați (25,9%). Este de recunoscut că din cei 39 bolnavi de pelagră înaintată de dincolo de Milcov – trimiși de către ministerul de interne la Govora, 37 s-au vindecat (94,8%) și numai 1 a rămas nevindecat (2,3%). Rezultat dintre cele mai admirabile. S-au tratat exclusiv numai cu apele sulfuroase. Media băilor pentru un bolnav a fost între 35 până la 40 pe când media băilor pentru un bolnav de pelagră de dincoace de Milcov n-a fost decât de 10-22, căci aceștia din urmă, îndată ce se simțeau mai bine, refuzau de a mai urma cura.
În urma acestui rezultat și în urma experiențelor întreprinse de d. dr. Zorileanu asupra pelagrei, se pare că apele sulfuroase concentrate de la Govora sunt unul dintre remediile cele mai puternice pentru combaterea pelagrei, motiv pentru care, după cum suntem informați, guvernul a luat măsuri pentru înființarea unui spital balnear la Govora în scopul de a trata bolnavi pelagroși primăvara când apare pelagra și toamna când țăranii nu au de lucru.

Din cele ce preced se constată până la evidență că apele sulfuroase concentrate de la Govora vindecă pelagra, boală care bântuie o parte a populațiunei noastre rurale. Întrebarea este numai dacă acestă vindecare se menține. D. dr. Zorileanu ne citează un caz care anul trecut (1886) fiind tratat cu ape sulforoase a fost vindecat de pelagră și care observat anul acesta l-a găsit pe deplin sănătos, dar un singur caz nu poate fi decât încurajant pentru noi experiențe și studiu.
Apele sulfuroase de la Govora au avut o eficacitate remarcabilă și asupra maniei pelagroase. Cităm câteva cazuri: Anica Costache Nicolae, județul Covurlui (actualul jud. Galați), comuna Simna, suferind de mania pelagroasă cu delir de persecuțiune și de sinucidere, plecă de la Govora complet vindecată după 38 băi; Maria Ion Brenciu, din județul Vâlcea, comuna Dăești, atinsă de mania pelagroasă cu accese furioase obține o vindecare aproape completă după 28 băi.
Boalele sifilitice – 57 de cazuri, care tratate cu apele sulfuroase și iodate, 18 s-au vindecat, 28 s-au ameliorat și 11 au rămas nevindecați.
Boalele de femei – 29 cazuri, cu 5 vindecate și 14 ameliorate.
Bronșita cronică – 28 cazuri dintre care 9 vindecați, 24 ameliorați, 7 nevindecați. Ca un caz important se citează copilul d-lui prefect D. Simulescu care s-a prezentat la băi cu toate semnele caracteristice ale unei bronchite învechite. În urma inhalațiunilor naturale făcute la sorginta no. 7 și a băilor de iod, micul bolnav a plecat cu o completă ameliorațiune.
Scrofula – 14 cazuri cu 13 vindicați, 23 ameliorați;
Anemia – 13 cazuri cu 3 vindicați și 10 ameliorați;
Catarul de stomac – 12 cazuri, cu 6 vindicați și 6 ameliorațiuni.
Boalele pielei – 10 cazuri, dintre care 7 s-au vindecat, tratate exclusiv cu apele sulfuroase.
Paraplegia – 8 cazuri, dintre care 1 vindecat, 6 ameliorați și 1 nevindecat.
Paralizia infantilă – un singur caz care, din cauza efectelor extraordinare a apelor de iod îi dăm un rezumat al observației: copila Ioana Ioniță Călugărul de 5 ani din comuna Râmnicul s-a născut oloagă, n-a umblat niciodată. După 32 băi iodurate bolnava a plecat pe deplin însănătoșită, umblând cu cea mai mare înlesnire și necondusă de nimeni.
* * *
Sursă text și foto deschidere: Voința Națională, 11 noiembrie 1887 – ziar al Partidului Național Liberal care a apărut în perioada 10 iulie 1884 – 13 aprilie 1914 – disponibil pe http://www.digibuc.ro. Textul a fost adaptat parțial la ortografia actuală a limbii române.
Sursă foto interior: Dr. A. Babeș, Dr. V. Bușilă – ”Cercetări originale despre pelagra în România” (1915)
Lasă un răspuns