După curentul care bate de la o vreme încoace, curent național, care ne face a ne cheltui banii prin țară, m-am decis și eu să admir munții noștri, cari sunt tot atât de admirat ca munții elvețiani. Am început prin județul, poate cel mai bogat în frumusețe de-ale naturei, prin Vâlcea. Nu-ți voi vorbi de măreața vale a Oltului, mai ales dintre Cozia până la Lotru; de Bistrița, Arnota, Horezu și monastirea dintr-un Lemn, prin care am trecut; aceste mărețe posițiuni au fost cântate de pene măestrite. Condeiul meu este prea slab pentru a ajunge să exprime entusiasmul ce ne cuprinde la vederea acestor minuni. Mă mărginesc a-ți vorbi de un colțișor mai mic, mai retras, mai puțin renumit, dar nu mai puțin frumos, de Govora, unde m-am stabilit.
Și mărturisesc că la început nu aveam nicio preferință pentru această localitate. Mărturisesc însă că am fost fermecat când am văzut-o.
Când intri în valea Govorei ea se desfășoară într-un amfiteatru măreț înconjurat pe înălțimi de frumoase păduri și scăldat în vale de râul Govora. La stânga stă ascunsă, respectată încă de timpuri, alba monastire a Govorei. Nu am putut afla exact numele fondatorului său. Din inscripțiunile de pe ușile și pietrele bisericei, resultă că la 1290 Radu Negru, venind din Făgăraș, a găsit-o distrusă și a reparat-o, iar la 1490 a fost iarăși reconstruită de un Ion Radu, fiul lui Vlad Voievod. Aici s-a înființat prima tipografie română în care s-a tipărit între alte documente și condica lui Mateiu Basarab la 1630.
De aci pornind pe șoseaua care șerpuesce pe lângă râu, intri în valea Hinței printre dealuri și păduri înverzite și la o jumătate de oră cale se deschide o poiană minunată pe care stau răspândite albele corturi ale ambulanței și detașamentelor militare venite aici pentru căutarea țăranilor și militarilor bolnavi.

Spectacol măreț! În mijlocul unei naturi frumoase, mii de ființe nenorocite, venite din toate unghiurile țării, cu boalele cele mai oribile, vindecându-se și invocând în rugile lor numele marelui cetățean care a creat această instituție umanitară.
La poalele poenei sunt isvoarele minerale, captate provisoiu. Pe platou domnește o activitate nespusă. Stabilimentul de băi, care se construesce, va permite ca 600 până la 700 persoane să se poată îmbăia zilnic. Băile sunt construite după sistemul cel mai nou. Baia minerală este combinată cu duși temperați. Piscina și săli de inhalațiune. Stabilimentul este așezat în mijlocul a două oteluri, cari vor începe a se construi la primăvară. În dreapta șoselei este construit un mare spital militar (numit și baraca militară) care conține peste 150 bolnavi. Un asemenea spital se va construi îndată pentru țărani.
Zilele trecute d. prim ministru (Ion C. Brătianu) a visitat toate lucrările și instalațiunile Govorei și a plecat pe deplin satisfăcut. Apele minerale, după analisa cunoscută până azi sunt ape Cloro-Sodice-Iodurate-Sulfuroase eminamente concentrare și superioare tuturor apelor minerale de aceiași natură din străinătate. Apele de iod isvorăsc dintr-o puternică sorginte care debitează 75 până la 80 metri cubi în 24 ore iar apele sulfuroase din 9 sorginți care debitează 60-70 metri cubi, se speră că captarea definitivă va mări cu mult acest debit.
Cu toate că aceste ape nu sunt cunoscute decât de 1 an, grație interesului meritat ce îl poartă dl prim ministru, care cel dintâiul le-a întrebuințat pentru băi, și grație efectelor lor medicale constatate de dl doctor Zorileanu ele au atras anul acesta sute de bolnavi. Așa în sat se găsesc 30-40 familii. Pe platoul băilor se află o ambulanță militară cu 180 bolnavi și detașamentul militar cu 90 soldați bolnavi, cei mai numeroși dintre dânșii suferă de pelagră, sifilis și reumatism.
Direcțiunea technică este dată d-lui inginer Mironescu, iar cea medicală d-lui locotenent-colonel dr. Zorileanu. Ca profan în inginerie, nu mă pot pronunța dacă captarea provisorie este făcută cu succes și dacă la captarea definitivă care trebuie făcută neapărat, știința tinerilor noștri ingineri n-ar trebui ajutată de experiența veteranilor specialiști străini. Știu însă că patriotismul luminat al d-lui Brătianu va căuta să încoroneze cu succes deplin și această nouă operă măreață ce a întreprins-o pentru binele poporului român.
Cât pentru partea medicală, îți pot afirma că activitatea și zelul doctorului Zorileanu sunt esemplare. Bolnavii sunt cât se poate de bine tratați și doctorul are pentru toți un cuvânt de mângâiere și de încuragiare.
Ce să îți mai vorbesc de puterea apelor. Ar trebui să-ți scriu o carte, care te-ar interesa foarte puțin nefiind medic. Tot ce îți pot spune este că am văzut, cu ochii mei oameni venind în cârji și după 10 băi asvârlind cârjile în puț. Dacă apele sunt binefăcătoare apoi nici cerul nu le stă împotrivă. Clima este temperată, vântul adie ușor fără curent. Nu cred că se pot găsi condițiuni mai favorabile pentru un stabiliment balnear.
În apropiere escursiunile sunt cele mai pitorești și cele mai atrăgătoare prin varietatea lor. Într-un cuvânt ar zice cineva că natura și-a făcut plăcere în a grămădi în colțișorul acesta bogățiile și frumusețile ei. Rămâne ca omul să le facă să servească la ușurarea suferinzilor și la distracția sănătoșilor, lucru de care unul nu mă îndoiesc pe câtă vreme Govora va fi sub scutul d-lui Brătianu.
***
Sursă text și foto header: Voința națională, 8 august 1887 – ziar al Partidului Național Liberal care a apărut în perioada 10 iulie 1884 – 13 aprilie 1914 – disponibil pe http://www.digibuc.ro. Textul a fost adaptat parțial la ortografia actuală a limbii române.
Foto articol: http://artifexlohn.com/uniformele-militare
Lasă un răspuns